Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldburgers Marijke, Joerie en dochter Lucie ruilen Berlijn binnenkort in voor Nerem. Het 'samen-wonen' gaf voor hen de doorslag. 

Waren jullie meteen overtuigd om te verhuizen naar De Chocoladefabriek?
In onze zoektocht naar een huis in Limburg, niet al te ver van Maastricht, zijn we op de Chocoladefabriek gestoten. We waren meteen erg onder de indruk. We houden allebei van industriële architectuur. Ik (Marijke, nvdr) ben een grote Art Nouveau liefhebster. Beter konden we het dus niet treffen. Rond de Kerst hadden we de eerste bezichtiging. Ijskoud maar prachtig. We zagen het potentieel en waren eigenlijk toen al verkocht.

Jullie wonen nu in Berlijn, hiervoor was jullie woonplaats in Maastricht. Wat brengt jullie naar Tongeren?
We hebben niet per se voor Tongeren gekozen, maar voor het gebouw, het ‘samen-wonen’ concept en de natuur. We wonen graag in de stad, maar met kinderen is het zoveel leuker als ze buiten kunnen spelen. De Chocoladefabriek is dan ideaal voor ons: je woont er niet alleen, de buren brengen leven in de brouwerij! We zullen Berlijn en alles wat een stad te bieden heeft missen, maar er staat ook echt wel iets tegenover. En met de auto zijn we ook echt snel in Maastricht, Luik of Hasselt.

Hoe denken jullie dat dochtertje Lucie het zal ervaren in De Chocoladefabriek?
Ja, super. Lucie is twee jaar oud. De gemeenschappelijke tuin is voor haar de ultieme speelplek. We wilden een eigen tuin, maar niet al te groot. De gezinswoning is dan perfect. Ook het feit dat er een school in het dorp is, op wandelafstand, was een groot pluspunt. De middelbare school in Tongeren is goed per fiets bereikbaar. Er zijn winkels in de buurt, sportfaciliteiten. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Het natuurgebied de Kevie is vlakbij, met mooie fietsroutes.

Kijken jullie uit naar jullie nieuwe thuis?
Eerlijk? Het zijn gemengde gevoelens, omdat we Berlijn verlaten. Maar we kijken ook erg uit naar ons nieuwe leven in de Chocoladefabriek. In Maastricht hadden we een volkstuintje. We willen snel weer aan de slag met groenten kweken, want dat is zo ontspannend. Ook kijken we natuurlijk enorm uit naar het eindresultaat als alles gerenoveerd is. En kunnen we niet wachten om het aan iedereen te laten zien. 

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

"Dit wordt nergens meer gebouwd"

Elke woont links van de lift, Marieka rechts. Aangezien we het belangrijk vinden dat onze bewoners elkaar leren kennen, stelden we voor om samen een koffie te gaan drinken. 

Besluit? "De Chocoladefabriek is anders. Dat klinkt zo cliché, maar zo is het wel. Dit wordt nergens meer gebouwd, zo vindt je geen tweede project meer."

Lees meer

Kunst om door te kijken

Hij is gefascineerd door glasramen en blijkbaar ook door fabrieken. John Dierickx houdt het ambacht van glas-in-lood levend en komt binnenkort, samen met zijn vrouw Ingrid, in de Chocoladefabriek wonen.

We mogen hem ondernemer, kunstenaar, ontwerper of ambachtsman noemen. De titel maakt niet zoveel uit. Het is de inhoud die telt.

Lees meer

Casco kopen, biedt heerlijke vrijheid

Yannick en Olivier komen in de Chocoladefabriek wonen. Halftijds dan toch, want ze wonen ook in Gent en ze zijn vaak onderweg.

Ze kozen overtuigd voor het community concept: "Je woont samen en je hebt toch je eigen ding. Dat vind ik een ideale combinatie. Verder ligt het heerlijk rustig, maar toch niet afgelegen net omwille van het hele concept errond. Maar zeker ook de stijl, de open ruimtes. De Chocoladefabriek is eigenlijk gewoon helemaal mijn ding. Bij alle woningen die ik daarvoor had bezocht dacht ik telkens “maar het is niet zoals de Chocoladefabriek”."

Lees meer

Liefde voor de l'histoire

De Belgische clichés over onze Noorderburen zijn alles behalve van toepassing op Tineke en Hubert. Dit enthousiaste duo reisde de wereld rond om zich nu in de Chocoladefabriek te settelen, voornamelijk omwille van de geschiedenis die deze plek rijk is.

"Wij waren specifiek op zoek naar een loft in een industrieel pand, met geschiedenis. Dan kan je het hier niet beter treffen, toch?!"

Lees meer

Er is nog plek om te leven

Tim Terwingen is niet alleen een mooie alliteratie. Het is ook de mooie mens die in de Chocoladefabriek komt wonen. Eerder toevallig, maar daarom niet minder overtuigd!

"Het gevoel van ruimte. Het is niet zo’n “kamertje per kamertje” huis. Je hebt er nog plek om te leven. En de casco formule, dat was ook een belangrijk element dat me overtuigd heeft. Je kan er je eigen ding doen."

Lees meer

Iedereen is enthousiast

Sofie komt in de Chocoladefabriek wonen. Nieuwsjaarsreceptie, spelletjesavond of buurt BBQ? You name it. Sofie zorgt ervoor.

"Ik heb loft type J gekozen, met de mezzanine. Zodat ik er genoeg ruimte heb voor mijn grote passie. Ik maak bijna al mijn kleren zelf. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. En dan heb ik ineens ook iets om aan te doen wat ik ook echt mooi vind!"

Lees meer

Naar boven