Overslaan en naar de inhoud gaan

Staycation

Wonen in De Chocoladefabriek in Nerem, dat heeft wel wat te bieden! Een rustige deelgemeente van Tongeren, middenin het groen: daar is ontspanning verzekerd ... en door haar centrale ligging biedt Nerem ook heel wat troeven op gebied van cultuur en gastronomie dichtbij huis.
 

 

Het vakantiegevoel kun je perfect thuis oproepen in De Chocoladefabriek. De grote gemeenschappelijke tuin ligt in het verlengde van natuurgebied De Kevie, waardoor je de wilde fauna en flora van heel dichtbij kan spotten. De moestuin is ook een meerwaarde voor elke bewoner, maar zeker voor wie groene vingers wil leren kweken. Samen met enkele kenners kun je mee de knepen van het vak leren. En de kinderen kun je laten ravotten aan de houten speeltuigen, terwijl je rustig van het zonnetje geniet.

 

                                   

De oude fabriekshal werd omgetoverd tot een gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners onder andere badminton kunnen spelen. En als de lockdown voorbij is, zal er zeker een feestje gegeven worden! Want hoewel de meeste dorpen een stille dood sterven, is Nerem nog een autonoom dorp met veel voorzieningen. Hierdoor genieten de inwoners van een goede bereikbaarheid en leefbaarheid. 

 

Dorpsdynamiek

Op wandel- en fietsafstand vind je er o.a. een bio-groenteboer, een buurtsupermarkt en een bakker. De basisschool is enkele straten verder gelegen en met de bus kunnen jongeren naar de centrumscholen. Ook het sociale leven bloeit rond de dorpskern met enkele cafeetjes, brasserieën en natuurlijk ook een frituur. Jaarlijks wordt er onder andere een petanquetornooi, een zeepkistenrace en een winter-BBQ georganiseerd. De inwoners van de Chocoladefabriek, een kleine honderdtal,  geven de lokale dynamiek in Nerem een extra impuls, die ook de plaatselijke economie ten goede komt. Zelfs Knack kwam kijken hoe we deze herbestemming, op deze specifieke locatie, hebben aangepakt. In september 2019 kregen we er zelfs een prestigieuze RES award voor.

 

City life

Ook in nabije omgeving van Nerem is nog veel te ontdekken! Op gastronomisch gebied zijn de Tongenaren echt wel verwend. In Tongeren vind je maar liefst 3 restaurants met een Michelin-ster, met daarnaast nog veel meer verfijnde keukens verspreid over het centrum. Ook Nerem zet zich met restaurant Sjalotte op de gastronomische kaart. In de (post-)corona tijden kun of wil je dan misschien niet ter plaatse genieten, maar de afhaalformules zijn erg voordelig, zodat je ook thuis gezellig culinair kan genieten.

📷 Maison Sophie / Restaurant Sjalotte

📷 Henri Savenay - Uitzicht vanaf Moerenpoort

Als oudste stad van België, is er ook op cultureel vlak heel wat te beleven in Tongeren. Het centrum op zich is een open museum, met de Romeinse muur als één van de vroegste restanten van onze rijke geschiedenis. Maar ook de middeleeuwen tekenen de horizon van Tongeren, met eeuwenoude stadspoorten die je welkom heten. Via een bezoekje aan de Moerenpoort geniet je bovendien van een panoramisch uitzicht over de glooiende landschappen. 

 

📷 CS84 photography (Steven Chasseur) - Historische gebouwen zijn typerend voor het uitzicht in Tongeren

De gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek rijst statig vanaf elke invalsweg naar Tongeren, en vormt al eeuwenlang een haven voor pelgrims op heiligdomsvaart. Hieruit groeide ook de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Het Begijnhof is het oudste van België en is onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed. Zelf snuisteren in het verleden kan dan weer op de wekelijkse antiekmarkt, die nog steeds de grootse van de Benelux is. 

Voor de echte historici is het Gallo-Romeins Museum een onmisbare uitstap. Vaste tentoonstellingen geven een uitgebreid overzicht van onze menselijke geschiedenis, terwijl de jaarlijkse voorstellingen verdiepen in specifieke samenlevingen en tijdperken. Voor kinderen zijn er allerlei educatieve activiteiten om op een speelse manier te ontdekken. Geen wonder dat het museum als beste van Europa is geprijsd! 

 

Ambiorix kijkt uit over de gezellige Grote Markt

Op de Grote Markt van Tongeren is Ambiorix een waar ankerpunt. Hij symboliseert onze Gallo-Romeinse geschiedenis perfect. Als Germaanse Galliër nam hij het op tegen de Romeinen. Een strijd die in ons cultureel geheugen is blijven hangen. Voor de Tongenaren is hij ook letterlijk een anker: daar waar vrienden afpreken voor een avondje uit, of jonge veulens hun geliefden ontmoeten; Ambiorix was er steeds bij!

 

📷 MoMeNT Tongeren - Cultuur opsnuiven in de hele binnenstad

Brood en Spelen

Sinds enkele jaren concentreert de stad Tongeren 's zomers verschillende culturele festiviteiten tijdens het MoMeNT-festival. Hierbij worden toneel, muziek, film, straatkunst, lezingen en ontmoetingen gebundeld rond het begrip tijd. Het festival zoals we het de laatste jaren hebben ervaren, kan helaas niet doorgaan. Maar het thema tijd dezer dagen geeft genoeg inspiratie voor alternatieven. Wij Tongenaren zijn alleszins benieuwd!

Ook sportievelingen kunnen hun hartje ophalen in Tongeren. Naast de talloze fiets- en looppaden in de ruime omgeving van Tongeren, biedt ook het centrum heel wat op sportief vlak. Onlangs werd het stadspark De Motten vernieuwd, met een looppiste, een skatepark en verschillende sportvelden. Bij die vernieuwing werd ook de rivier De Jeker terug open gelegd en werd een deel van het centrum autoluw gemaakt, zodat je in alle rust kan genieten van wat onze stad te bieden heeft! Als het wat actiever mag, kan je hier zelfs een initiatie met een sup-board volgen. 

📷 BAM (Bert Oerlemans) - Stadspark De Motten

Tongeren verkennen, daar ben je dus wel even zoet mee! Maar ook daarbuiten is er veel te ontdekken. De euregionale ligging van Tongeren maakt van deze stad de ideale uitvalsbasis: Luik, Maastricht en Aken zijn minder dan een uurtje rijden van Tongeren verwijderd. En zo breid je in een mum van tijd je staycation uit naar een 'a-bit-further-awaytion'. 

Wat leeft er in De Chocoladefabriek?

Skilpod strijkt neer in Nerem

Voorjaar 2023 - De Chocoladefabriek gaat de samenwerking aan met Skilpod voor de bouw van 11 ééngezinswoningen. Skilpod is de referentie voor moderne en betaalbare nieuwbouw! 

Lees meer

Baby on the way

De Chocoladefabriek is in blijde verwachting van de eerste baby, uiteraard met liefde gemaakt! Voor de vrouwelijke bewoners meer dan reden genoeg om mama in spe Sofie te verwennen met een heuse baby shower.

Lees meer

Bewoners organiseren nieuwjaarsreceptie

Op 18 januari organiseerden de bewoners een nieuwjaarsreceptie voor elkaar. De eerste bewoners zijn nu ruim een jaar ingetrokken en staken de koppen samen om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden.

Voor de nieuwe bewoners de ideale kans om kennis te maken met hun buren!

Lees meer

Bezoek op afspraak, zondag 20 oktober

Fase 1 in het bestaande gebouw is bijna afgewerkt. De nieuwbouwappartementen worden met fase 2 opgestart. Benieuwd hoe het er vandaag op de Chocoladefabriek aan toe gaat? Wat er nog te koop is en hoe de nieuwbouwplannen eruit zien? Schrijf je in voor een bezoek op 20 oktober. 

Lees meer

K3 filmt nieuwe videoclip in De Chocoladefabriek

Voor K3's nieuwe videoclip Altijd Blijven Dromen liet Studio 100 hun oog vallen op De Chocoladefabriek. Een paar maanden geleden kregen we hun aanvraag binnen: iemand binnen Studio 100  herinnerde zich uit eerdere opnames de hoge plafonds, en zag hierin de ideale locatie voor enkele scènes die van bovenaf moesten worden gefilmd. Gecharmeerd door het monumentale gebouw, wilde de crew de volledige clip opnemen in De Chocoladefabriek. Maar was dat nog wel haalbaar: zo'n grote productie in een gebouw dat nu grotendeels bewoond is?

Lees meer

RES-award voor De Chocoladefabriek

Elk jaar worden de prestigieuze Real Estate Society (RES) awards uitgereikt, de Oscars van de vastgoedwereld. In Knokke vond gisteren de uitreiking plaats. In de categorie residentieel vastgoed nam de Chocoladefabriek de award mee naar huis. 

Lees meer

Naar boven